fbpx

Statische- of dynamische (WordPress) website, wat is het verschil?

12 juni 2020
Door: mieke-de-bruijn
Toen internet voor het eerst verscheen waren er in principe nog helemaal geen websites. Het was gewoon getypte tekst op een beeldscherm. Daarna ontstonden de eerste websites en dit waren statische websites. Na nog weer een periode van ontwikkeling, ontstonden de dynamische websites, zoals WordPress. WordPress werd ontzettend populair en inmiddels zijn 1/3 van alle […]
Lees meer...
Categorieën: |

Toen internet voor het eerst verscheen waren er in principe nog helemaal geen websites. Het was gewoon getypte tekst op een beeldscherm. Daarna ontstonden de eerste websites en dit waren statische websites. Na nog weer een periode van ontwikkeling, ontstonden de dynamische websites, zoals WordPress. WordPress werd ontzettend populair en inmiddels zijn 1/3 van alle websites op basis van WordPress. Met de toename van de populariteit, wordt WordPress ook steeds aantrekkelijker voor internet criminelen en worden WordPress websites regelmatig aangevallen. Daarnaast neemt met de toename van het gebruik van smartphones, de behoefte toe aan snelle websites. En omdat de dynamische websites altijd gebruik maken van een database, zijn ze daardoor per definitie minder snel dan een statische website. Daarom zijn de laatste jaren, de statische websites weer helemaal in opkomst.

In dit artikel, wil ik graag uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van een statische website of een dynamische (WordPress) website. En wanneer je wat het beste gebruikt.

Een dynamische website

Bij een dynamische website, zoals een website op basis van WordPress, staat de inhoud en de vormgeving los van elkaar. Dus ik kan bijvoorbeeld een blog schrijven en de tekst opslaan. Als ik dan vervolgens een ander thema voor mijn WordPress website neem, kan alles er anders uit komen te zien, de kleuren, de lay-out enz. maar de tekst die ik geschreven heb blijft hetzelfde.

Nog beter zichtbaar wordt dit bij bijvoorbeeld een product in een webshop. Aan de achterkant voer je een aantal gegevens in, zoals de prijs van het product, een beschrijving en een afbeeldingen en aan de voorkant wordt een mooi opgemaakte pagina gegenereerd, waar alles op dezelfde plek staat, als bij alle andere producten.

Al met al werkt zo'n dynamische website heel erg efficiënt. Alle informatie over bijvoorbeeld mijn product wordt opgeslagen in een database (of een soort voorraadkastje) en als er een bezoeker op de website komt, dan wordt de juiste informatie vanuit de database omgezet in een mooi vormgegeven webpagina.

Een statische website

Een statische website is veel eenvoudiger. Daar staat alle informatie bij elkaar, op één en dezelfde plek en is er geen verschil tussen opmaak en inhoud. Als ik iets aan de opmaak wil veranderen, dan moet ik ook meteen de inhoud aanpassen. Als ik hetzelfde product zou willen toevoegen aan een statische website, dan zou ik voor ieder product een hele nieuwe pagina moeten maken en alle opmaak e.d. voor ieder product iedere keer opnieuw moeten doen. Daarom is een statische website niet geschikt voor dergelijke functionaliteit als een webshop.

Voordelen van een WordPress website

Een WordPress website heeft een aantal grote voordelen, t.o.v. een statische website.

  1. Bij een WordPress website is veel meer geavanceerder functionaliteit mogelijk, zoals bijvoorbeeld een blog, een webshop, online leeromgeving of een membership website.
  2. Een WordPress website is oneindig uit te breiden en voor iedere functionaliteit die je bedenken kan, is er wel een plugin ontworpen.
  3. Bij een WordPress kun je alleen de vormgeving van de website veranderen, zonder dat de inhoud hoeft te worden aangepast.

Voordelen van een statische website

Maar een statische website heeft ook een aantal grote voordelen:

  1. Doordat een statische website geen gebruik maakt van een database, is deze over het algemeen veel sneller.
  2. Een statische website is veel minder gevoelig voor beveiligingsproblemen.
  3. Een statische website vraagt veel minder technische kennis waar het beveiliging en optimalisatie betreft en is daardoor veel makkelijker zelf te onderhouden.
  4. Bij een statische website gebruik je geen thema of plugins, dus deze hoef je ook niet te updaten.

Wanneer kies je wat?

Statische website

Als je een standaard website wilt, met een aantal statische pagina's, zoals home, over, aanbod, contact enz en je wilt verder (nog) geen blog of bijvoorbeeld webshop, dan is een statische website de beste keus.

Dynamische website

Als je, naast statische pagina's, specifieke functionaliteit wilt, zoals een blog, webshop, bookings functionaliteit of een evenmenten kalender, dan is een dynamische (WordPress) website de beste keus.

Maar niets in het leven is statisch, toch?

Nee inderdaad niets in het leven is statisch. Dus het zou heel goed kunnen dat je op dit moment voldoende hebt aan een statische website, maar dat je in de loop van de tijd wilt uitbreiden en meer functionaliteit nodig hebt. Moet je dan weer helemaal opnieuw beginnen en een nieuwe website aanschaffen?

Nee, in het geval van de websites van Miek.Designs, loopt dit naadloos in elkaar over. Dus zowel voor het maken van statische- als voor de dynamische websites, wordt gebruik gemaakt van dezelfde makkelijke intuïtieve 'drag & drop' website builder. De ontwerpen (inclusief inhoud) zijn makkelijk over te dragen van een statische website naar een dynamische en andersom.

Altijd maatwerk

Dus op die manier kun je altijd een website op maat hebben. Kun je beginnen met een lekkere makkelijke snelle en voordelige statische website en zodra je meer nodig heb, kun je naadloos overschakelen.

Meer weten?

Wil je meer weten, of advies over wat voor jou het meest geschikt is, neem dan contact via het formulier en dan leg ik je graag uit, wat de mogelijkheden zijn en kunnen we samen kijken, wat voor jou het beste werkt.

Deel dit artikel...

Vond je dit een leuk artikel en denk je dat er anderen in je omgeving zijn, die wat aan deze informatie kunnen hebben. Deel het dan door op één van de onderstaande buttons te klikken.

Wil je regelmatig leuke tips en inspiratie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

chevron-downfacebookinstagrampinterest-pwhatsappcrossmenu