Toen internet voor het eerst verscheen waren er in principe nog helemaal geen websites. Het was gewoon getypte tekst op een beeldscherm. Daarna ontstonden de eerste websites en dit waren statische websites. Na nog weer een periode van ontwikkeling, ontstonden de dynamische websites, zoals WordPress. WordPress werd ontzettend populair en inmiddels zijn 1/3 van alle websites op basis van WordPress. Met de toename van de populariteit, wordt WordPress ook steeds aantrekkelijker voor internet criminelen en worden WordPress websites regelmatig aangevallen. Daarnaast neemt met de toename van het gebruik van smartphones, de behoefte toe aan snelle websites. En omdat de dynamische websites altijd gebruik maken van een database, zijn ze daardoor per definitie minder snel dan een statische website. Daarom zijn de laatste jaren, de statische websites weer helemaal in opkomst.
In dit artikel, wil ik graag uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van een statische website of een dynamische (WordPress) website. En wanneer je wat het beste gebruikt.
Bij een dynamische website, zoals een website op basis van WordPress, staat de inhoud en de vormgeving los van elkaar. Dus ik kan bijvoorbeeld een blog schrijven en de tekst opslaan. Als ik dan vervolgens een ander thema voor mijn WordPress website neem, kan alles er anders uit komen te zien, de kleuren, de lay-out enz. maar de tekst die ik geschreven heb blijft hetzelfde.
Nog beter zichtbaar wordt dit bij bijvoorbeeld een product in een webshop. Aan de achterkant voer je een aantal gegevens in, zoals de prijs van het product, een beschrijving en een afbeeldingen en aan de voorkant wordt een mooi opgemaakte pagina gegenereerd, waar alles op dezelfde plek staat, als bij alle andere producten.
Al met al werkt zo'n dynamische website heel erg efficiënt. Alle informatie over bijvoorbeeld mijn product wordt opgeslagen in een database (of een soort voorraadkastje) en als er een bezoeker op de website komt, dan wordt de juiste informatie vanuit de database omgezet in een mooi vormgegeven webpagina.
Een statische website is veel eenvoudiger. Daar staat alle informatie bij elkaar, op één en dezelfde plek en is er geen verschil tussen opmaak en inhoud. Als ik iets aan de opmaak wil veranderen, dan moet ik ook meteen de inhoud aanpassen. Als ik hetzelfde product zou willen toevoegen aan een statische website, dan zou ik voor ieder product een hele nieuwe pagina moeten maken en alle opmaak e.d. voor ieder product iedere keer opnieuw moeten doen. Daarom is een statische website niet geschikt voor dergelijke functionaliteit als een webshop.
Een WordPress website heeft een aantal grote voordelen, t.o.v. een statische website.
Maar een statische website heeft ook een aantal grote voordelen:
Als je een standaard website wilt, met een aantal statische pagina's, zoals home, over, aanbod, contact enz en je wilt verder (nog) geen blog of bijvoorbeeld webshop, dan is een statische website de beste keus.
Als je, naast statische pagina's, specifieke functionaliteit wilt, zoals een blog, webshop, bookings functionaliteit of een evenmenten kalender, dan is een dynamische (WordPress) website de beste keus.
Nee inderdaad niets in het leven is statisch. Dus het zou heel goed kunnen dat je op dit moment voldoende hebt aan een statische website, maar dat je in de loop van de tijd wilt uitbreiden en meer functionaliteit nodig hebt. Moet je dan weer helemaal opnieuw beginnen en een nieuwe website aanschaffen?
Nee, in het geval van de websites van Miek.Designs, loopt dit naadloos in elkaar over. Dus zowel voor het maken van statische- als voor de dynamische websites, wordt gebruik gemaakt van dezelfde makkelijke intuïtieve 'drag & drop' website builder. De ontwerpen (inclusief inhoud) zijn makkelijk over te dragen van een statische website naar een dynamische en andersom.
Dus op die manier kun je altijd een website op maat hebben. Kun je beginnen met een lekkere makkelijke snelle en voordelige statische website en zodra je meer nodig heb, kun je naadloos overschakelen.
Wil je meer weten, of advies over wat voor jou het meest geschikt is, neem dan contact via het formulier en dan leg ik je graag uit, wat de mogelijkheden zijn en kunnen we samen kijken, wat voor jou het beste werkt.
Vond je dit een leuk artikel en denk je dat er anderen in je omgeving zijn, die wat aan deze informatie kunnen hebben. Deel het dan door op één van de onderstaande buttons te klikken.