Een plugin installeren op je WordPress website

27 mei 2020
Door: mieke-de-bruijn
Is het moeilijk om een plugin te installeren? Op zichzelf is het heel erg makkelijk, om een plugin te installeren in je WordPress website. Het is niet meer dan een paar muisklikjes. Toch zijn er veel mensen een beetje bang voor, om dit ook daadwerkelijk te doen. Is dit alleen maar onervarenheid of overdreven voorzichtigheid? […]
Lees meer...
Categorieën:

Is het moeilijk om een plugin te installeren?

Op zichzelf is het heel erg makkelijk, om een plugin te installeren in je WordPress website. Het is niet meer dan een paar muisklikjes. Toch zijn er veel mensen een beetje bang voor, om dit ook daadwerkelijk te doen. Is dit alleen maar onervarenheid of overdreven voorzichtigheid? Ik zou zeggen van niet. Met het installeren van een plugin, kun je wel degelijk grote schade toebrengen aan je website en mij is het zelfs verschillende keren overkomen, dat mijn website in één keer geruïneerd was, na het installeren van een plugin. Dus nee, het is niet moeilijk en ja, je moet het wel met zorg en beleid doen.

Waar hou je allemaal rekening mee bij het installeren van een plugin?

Stap 1: Back-up

Als je iets gaat doen aan je website, dat spectaculairder is, dan het schrijven van een blog, is het over het algemeen raadzaam, om even een back-up te maken. Het is vaak niet meer, dan een klik op de knop, als je website op de juiste manier geconfigureerd is. En als je het niet doet, kan je soms zomaar werk van dagen of weken kwijt zijn. Of in het allerergste geval, je hele website.

Stap 2: Check de bron van je plugin

Zeker als je gebruik maakt van een gratis plugin, dan is het af te raden, om een plugin te gebruiken, die niet te vinden is via de website van WordPress. Een plugin is een stukje code, dat wordt geïmplementeerd in je website en als er iemand is, met foute bedoelingen, kan men hier code aan toevoegen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is, om je website te hacken of om er maleware op te plaatsen. Maar zelfs als men bij voorbaat geen verkeerder bedoelingen heeft, kunnen er zwakke plekken ontstaan in de plugin, waardoor anderen kwaadwillenden, alsnog bijvoorbeeld maleware via de plugin op je website kunnen zetten. Alle plugins, die je vindt op de website van WordPress worden gecontroleerd. Als er fouten in zitten of in sluipen, worden ze verwijderd van WordPress en gaan er meldingen rond over de betreffende plugin.

Maar ook met betaalde plugins, kan het soms behoorlijk mis gaan of zijn. Deze kunnen, verouderd en/of verwaarloosd zijn, waardoor ze niet meer werken, zoals je zou mogen verwachten. Ook dat heb ik wel eens meegemaakt met een plugin die ik gekocht had via Envato.

En dan zijn er nog de websites, die betaalde plugins vele malen goedkoper aanbieden, dan de oorspronkelijke maker. Ook bij dit soort websites, kun je beter geen plugins kopen, omdat er mogelijk maleware in zit.

Stap 3: Check de plugin

Als je naar de pagina van de pugin gaat op de website van WordPress dan vindt je daar een hoop informatie over de plugin. Aan die informatie, kun je in het algemeen al veel aflezen over de kwaliteit. Hierna een aantal punten waarop je de plugin even kunt checken. De meeste van deze informatie vind je in de rechter zijbalk op de plugin pagina van WordPress:

  1. Wanneer was de laatste update? Als dit langer dan een half jaar gelden is, dan beginnen bij al de twijfels. Het gebeurd regelmatig, dat men enthousiast begint met het ontwikkelen en exploiteren van een plugin, maar dat men deze na verloop van tijd niet meer onderhoud. Dat kan voor (veiligheids-) problemen zorgen. Als het meer dan een jaar geleden is, dan alleen installeren, als je meer achtergrond informatie hebt over de plugin.
  2. Wat is het aantal actieve installaties? Een veilige indicatie is hier +10.000. Als het minder is, dan eerste nog even wat achtergrond onderzoek doen. Als het een betrekkelijk nieuwe plugin is, dan is het verklaarbaar waarom er nog zo weinig installaties zijn en is het weer een ander verhaal.
  3. Is de plugin geschikt voor de huidige WordPress versie? Ook hier wil het niet altijd zeggen, dat de plugin persé niet goed is, als hij niet geschikt is voor je huidige WordPress installatie. Maar ik zou toch eerst wat achtergrond informatie willen hebben, over de vraag waarom men de plugin niet up-to date houdt.
  4. Verder kun je nog kijken, of de plugin waarderingsstemmen heeft.
  5. Als laatste kun je kijken onder het tabje 'reviews' of men in het algemeen tevreden is over de plugin.

Het installeren van de plugin

Nu je alles goed hebt gecheckt en een backup van je website hebt gemaakt kun je de plugin gaan installeren.

Een gedownloade plugin installeren

Als je een plugin gekocht hebt, dat kun je bijna altijd een zip bestand ergens downloaden. Ook via de Worpress website kun je zip bestanden downloaden van de gratis plugins. Dit zip bestand laat je zo op je computer staan (dus niet uitpakken).

Daarna ga je op het WordPress dashboard van je website, naar plugins / nieuwe plugin. En op de plugin pagina zie je dan links bovenin het knopje 'plugin uploaden'. Daar klik je op en vervolgens kun je klikken op het knopje 'bestand kiezen'. Nu selecteer je het zip bestand van je plugin en klik daarna op 'nu installeren'. Als laatste klik je op 'Activeren' en je kunt de plugin gaan gebruiken.

Een plugin installeren direct in je WordPress website.

De gratis plugins, die je vind op de website van WordPress, kun je ook meteen via je website installeren. Je hoeft dan niet eerst te downloaden en daarna te uploaden. Ook in dit geval ga je op het WordPress dashboard van je website, naar plugins / nieuwe plugin. Nu type je in het zoekbalkje rechts bovenaan de naam van de plugin die je zoekt. Je krijgt dan een hoeveelheid aan suggesties en soms moet je even zoeken naar de juiste plugin. Maar als je deze hebt gevonden, klik je op 'nu installeren'. Als laatste klik je op 'Activeren' en je kunt de plugin gaan gebruiken.

Wat als het wel misgaat?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan het toch nog mis gaan. Soms is de plugin van zichzelf helemaal goed, maar ontstaat er een conflict met een plugin, die er al eerder op je website geïnstalleerd stond. Het kan dan toch gebeuren, dat je website niet meer naar behoren werkt, of zelfs helemaal niet meer werkt. Als je nog wel gewoon bij de plugins kan via het WordPress dashboard, dan helpt het in veel gevallen, om de plugin gewoon te deactiveren en verwijderen.

Quick fix in geval van nood

Een 'quick fix' die soms kan helpen, als je via de normale weg je plugins niet meer kunt benaderen, is om de plugin via de 'root' van je website weer te verwijderen. Je moet in dat geval wel echt goed weten wat je doet, want je kunt er ook nog meer schade mee berokkenen. Dit verwijderen, kan via bijvoorbeeld ftp toegang, of via de mappenstructuur van het dashboard van je hosting.

Back-up herstellen

Als ook dat niet lukt en je website is echt niet meer te redden, dan kun je het beste WordPress opnieuw installeren en de eerder gemaakte back-up terugzetten.

Deel dit artikel...

Vond je dit een leuk artikel en denk je dat er anderen in je omgeving zijn, die wat aan deze informatie kunnen hebben. Deel het dan door op één van de onderstaande buttons te klikken.

Wil je regelmatig leuke tips en inspiratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

chevron-downfacebookinstagrampinterest-pwhatsappcrossmenu